Retuschering av svartvitt fotografi

Retuschering av svartvitt fotografi

2017-10-15 Designprojekt 0

Skapa bilder av bilder

Ett foto från svunna tider med veck,repor och missfärgade ytor, som skulle åtgärdas. Bilden har på många ställen nästan helt blekts även om helheten finns kvar är det inte mycket att gå på, för att återställa bilden. Man kan ana delar av innehållet som åkrar och stockar i bakgrunden på andra sidan ån, som jag först trodde var ett staket innan jag såg båten till höger.

Tekniker för bildretusch

I det här fallet åtgärdades mycket av felen med kloning och sk healing. I början blev det kopiering av närliggande områden som lades ovanpå veck. Men i många detaljer måste man använda sig av känsla för att kunna få till en fungerande helhet. Mycket jobb i detaljnivå. Man bör inte överdriva bearbetningen av bilden så den ser plastig eller manipulerad ut. En gammal  bild är just gammal. Det gäller att överväga hur mycket och vilka fel som ska tas bort eller göras vid.

Färgläggning av bild

I princip är färgerna påhittade och anpassade efter liknande foton och referensmaterial. Jag kommer för egen del fortsätta ändra färgerna, bara för att se hur långt just den här bilden kan bearbetas. Lägger in den bilden när den är klar. Historisk överblick på gamla foton och sökande efter detaljer på nätet kan ge ledtrådar. Men i slutändan blir färgerna valda på känsla, eftersom många referenser inte finns längre. Trots bilden färgats med få nyanser så ger den en ökad känsla av samtid. Färgerna knyter ihop bilden med verkligheten.  Kanske för att vi idag oftast tar färgbilder.

 

 

Några av stegen i processen. Första bilden är ursprungsbilden inskannad och vinklad. Andra bilden är inne i själva processen där ojämnheter och repor etc reduceras. Sista bilden är på slutskedet där nästan allt är åtgärdad men kvar återstår lite laborerande med färger.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *