Tillverkning av pappmöbler för marknadsföring

Produktutveckling kring “ECO” möbler för marknadsföring och mässor bl a.

Fas ett i utvecklingen, där man måste ta med kriterier som tryckprocess och pappskivornas storlek för att nämna några. Till det kommer materialets egenskaper i sig, som hållfasthet och slitage. Pappmöbler har sin begränsade livslängd, och i det här fallet är de tänkta som ett tillfälligt alternativ och marknadsföringsprojekt.

Ekologisk och hållbar design för möbler

Det här är en udda kombination av industridesign och grafisk design. Där industridesign innebär ett pedagogiskt pussel. Möbeln går att bygga utan extra material. De är tänkta att bara kunna tryckas ihop och dras isär närhelst det är aktuellt. Toleranser är något man måste ta i beaktande, med papp som slits. I nuläget var det hållfasthet som var prio ett. Sedan är det ett slags papp material vilket medför lite annorlunda designtänk. Nämnde jag ekologiskt tänkande också. Det finns med i grunden. Det är papp som går att återvinna. Eller förbränna. Om man vill det, med minimala emissioner. Industridesign eller produktutveckling, ett nästan tvärvetenskapligt projekt.

Tillverkning av pappmöbler

Montering och anvisning för möbeln, bör vara så enkelt att nästan vem som helst ska kunna få ihop den. Sedan måste man anpassa delarna så brukaren helst inte ska behöva egna verktyg för att åtgärda delar när möbeln sätts ihop. Den ska även kunna förpackas så den är i perfekt skick efter transport. Den ska helst färdigmonterad inte ha skador heller vilket ställer krav på själva monteringsfasens enkelhet.

Alla de här momenten bygger på att själva delarna är väl utformade. Men till den här inledande fasen är det en fråga om kostnader dessutom kring tillverkningen. Skärverktyg kostar en del och ska man ha möjlighet för olika typer av designlösningar krävs olika skärverktyg. Till det kommer även tryckfasen där man vill ha kontroll på ytor och skärmoment. Ibland kanske en möbel har stora delar som måste passas in redan vid tryckfasen, och ibland måste skrivas ut på flera skivor. En hel del att hålla ordning på.
När det väl är på plats går det relativt fort även om en del handarbete måste till för varje tryck.

 >>   SE MER ECO BOARD MÖBLER PÅ FORMEX   <<

 

 


Nedanför en mängd versioner på pappkonstruktioner med olika tryck. Fler versioner och kombinationer gjordes men det framkommer redan här att det finns möjligheter, med materialet.

© Elobina | DesignMoxie

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *