Loa Falkman utskriven på en 3D printer

Fick en fråga om jag kunde göra en version för 3D print på Loa, och så klart kunde jag det, även om det inte var direkt industridesign eller grafisk design. Figuren i sig blev ca 13 cm hög och med podiet till dubbelt så hög. I början var Oscar-statyetten ett riktmärke, men efterhand blev det en egen stil på helheten. Lärorikt delvis för att fördjupa sig i skulpterandet, och för sedan anpassa modellen för 3D utskrift, vilket krävde detaljändringar i ett antal omgångar, med vinklar på modellen och tillbehör som väska etc. Figurens karaktär förstärktes något så den skulle synas i en kanske mindre skarp utskrift.

EN hel del inställningar bakom en utskrift

Fick några bra fotografier för att få till karaktären, varefter modellen skulle sparas om till ett obj-format för att tas in det i en annat program som kan göra om den till en stl (stereolitography) format. Det är det vanligaste formatet fortfarande. Den använder sig bara av ytinformation och inga färger, eller texturer, plus den ger ASCII och binär information, vilket sammantaget minska riskerna för knas vid 3D utskrifter.

Program för att få ihop helheten och ut ur 3D skrivaren

Program som kan hantera 3D i STL format, om inte det medföljer mjukvara till skrivaren, kan vara bra att ha. Jag använde mig av Rhino och Maya i det här fallet. Figuren skapades i Maya som en polygonmodell, och sparades om till ett sk obj. format. Därefter importerades den till Rhino i det här fallet där den placerades rätt och sparades till STL, som skrivaren kunde tolka. Skrivaren som användes i det här fallet var en Makerbot Replikator. Relativt fin utskrift, som förmodligen kan göras mycket bättre i dagsläget, med lite tålamod. STL format plug in kanske finns till Maya nu, har inte kollat. Finns en del program på nätet som kan omvandla format också. Några bilder på testutskrifter från en makerbot modell okänd. Relativt snabba utskrifter som man kan se på det något randiga ytstrukturen. Men en fingervisning om vad som fungerar och inte när det kommer till själva 3D biten med vinklar etc. Första bilden är en screenshot på figurens huvud under formgivningen.

 


 

 


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *